Selasa, 18 Disember 2012

Tetiba Rerajin..

Assalamulaikum semua. Yeah, bebeh. Korang-korang semua sihat ke? Aku? Alhamdulillah, sihat je. Cuma selsema-selsema je neh ha. Sebabnya kena hujan petang tadi. Tetiba pulak hujan balik dari kelas KKM tadi. HEHE. Gua suka melalut, bukan ni gua nak cerita. Tengok wa punya tajuk sikit. TETIBA RERAJIN. Hah? Apasal pulak?

HEE, tajuk TETIBA RERAJIN ni sebab wa malam neh tetiba rerajin pulak nak hupdate blog korang. Padahal, nak final dah. Eh, ada kena mengena ke final dengan blog. Ah, lantaklah yang penting aku rajin malam ni. HAHA. Rajin mengadap social networking adalah. Padahal, tu baju sebaldi tak basuh lagi, nota sebeban tak buat lagi, dan buku bertimbun menunggu aku untuk study. Hambekkau..

Merepek lagi aku ni. Ha, sebenarnya nak rerajin nak bagitahu korang yang minggu ni dah last kuliah. Next week dah study week. So, kesimpulannya, aku nak balik rumah. Hoyeahhh!!! Mak tunggu Ra balik ye. :D Dan yang paling penting, 2/01/2013 aku dah start final exam. Ha, takut tak??  Takutkan, so PERGILAH STUDY wahai Ra oiii.. HAHA..

Oklah, kalau korang nak tengok aku membebel meraban tah apa-apa, tunggu aku habis exam dululah ye. *Perasan je yang orang tunggu dia hupdate. :) Apapun, doakan selamat maju jaya untuk saya dan rakan-rakan yang lain ye.. :) InsyaAllah, aku akan buat yang terbaik..

Khamis, 13 Disember 2012

Peperiksaan Akhir Bagi Sem 1 Sesi 2012/2013

Assalamualaikum semua.. Sihat? Alhamdulillah, baguslah kalau sihat.. Aku? Secara fizikalnya aku sihat, tapi dalaman aku tak berapa nak sihat.. Sebab?? Nak tahu jugak ke? Meh sini, aku taip korang semua baca ye.. 


  1. Rindu kat Mak, Abah, Adik, Kak Cik, dan Ami.
    Sebabnya aku ni anak manja. Eh, mana ada manja cuma terlalu rapat dengan family dan ni pertama kali aku berpisah dengan family. Bayangkan, ceh macam apa je nak bayang-bayang bagai. HAHA. Ok, selama 20 tahun 2 hari aku tak pernah berpisah jauh dengan family especially dengan Mak. Sebab apa 20 tahun 2 hari?? Sebabnya birthday aku 30hb 8 dan 2hb 9 tu aku terpaksa mendaftar ke UM sbb nak sambung belajar. Hah ! Best tak hadiah hari jadi aku. HEHE. Apapun, aku bersyukur sangat sebab dapat sambung belajar kat UM ni. UM ni banyak mengajar aku apa itu erti RINDU. HAHA. Jiwang ke apa neh? Tapi seriously, rindu sangat-sangat family. Love youuu semuaa.<3
  2. Terlalu banyak 'esaimen' sampai menggunung-gunung tingginya.
    Haaa, nampak tak tingginya 'esaimen' aku.. HAHA.. Serious, memang pening, sakit kepala memikirkan nak menyiapkan esaimen ni. Mana dengan nak layan kerenah ahli kumpulan, masalah itu, masalah ini, benda ini, benda itu. Itulah, masa awal-awal sem, semua pakat rileks tak ingat dunia. Heaven sangatlah duk universiti ni kan. Dah masuk minggu ke 10 ke atas, semua pakat kelam kabut menyiapkan esaimen. Masa tulah terkejar-kejar masa nak buat group discussion. Haah ! Amekkaww,  kalau ada 4 esaimen grouping, empat-empat tulah nak buat tergedik-gedik nak buat discussion bagai. Sampaikan tak tahu nak pergi yang mana satu sebab semuanya dah clash. Hambekkauu.. HAHA.. Sampaikan aku pun sama, pening tak tahu nak buat apa. Apapun, saat-saat macam nilah kita tahu erti sebenar kehidupan kat U ni. Aku pun teramatlah enjoy dengan life as a student kat UM ni. 'Pengalaman itu adalah guru yang terbaik'.
  3. Masalah peribadi yang aku tak patut masukkan dalam kehidupan aku sebagai pelajar.
    TEEETTTT !!! Rahsia.......... HAHA.. Tapi masalah ni aku boleh setel sendiri. Takdak hal lah. Gua kan kuat, mana ada nangis-nangis semua ni.. :D
  4. Tak cukup rehat dan tidur.
    Bab ni memang aku stress. Serious, kat sini tak cukup tidur bila waktu puncak iaitu time esaimen semua nak kena hantar. Nak kena buat slide powerpoint lagi, hantar itu, hantar ini, presentation itu, presentation ini. Huarrrghhhh, rasa nak jadi SHE HULK lah pulak time ni. Ya Allah, masa ni tidur memang lambatlah kan. Semua budak-budak APM gua rasa macam gua jugak. Penat, tak cukup tidur, takdak masa nak rehat dan semualah. Tapi kalau dapat tilam dengan bantal masa tu, memang tak lepaskan peluanglah. Masa tidur tu sangat-sangatlah berharga lu tau tak. HEHE. Gua dahlah kuat tidur, tapi gua tak pernah missed kelas pagi. Cuma ada sekali je, sebab gua kat Perak masa tu. Malas nak balik sebab masa tu gua HOMESICK !! HAHA. Dah, dah. Sambung tidur cepat! :D
  5. FINAL EXAM COMING SOON.
    Haaahhh.. Ni memang cabaran paling besar sepanjang 14 minggu aku kat UM ni. Awal bulan 1 ni aku dah start exam. Sekarang ni masa untuk ulangkaji dan buat apa yang patut untuk final ni. Hajat dihati besar weh. Ehem! Ehem ! 'Jinak-jinak si merpati, 4 Flat hajat dihati'. Wahh, pandai tak aku berpantun. HAHA. Tengok, besarkan hajat aku. InsyaAllah, aku akan berusaha untuk menjadi pelajar cemerlang APM tiap-tiap sem kalau boleh. Aku nak gembirakan Mak dan Abah sebab dah susah payah hantar aku pergi belajar. Dah banyak berkorban untuk aku selama ni. Apa salahnya aku balas jasa Mak, Abah dengan kejayaan aku ni. InsyaAllah, doakan ye kawan-kawan semua. Aminnn...
Haahh, tulah sebab-sebab kenapa dalaman aku tak berapa nak sihat. Banyak sebab lain lagi. Cuma satu je sebab yang aku boleh bertahan selama berada di bumi UM tercinta ni. Sebabnya Allah redha niat aku untuk menuntut ilmu, dan restu Mak, Abah, adik beradik, pakcik makcik, sepupu-sepupu, kawan-kawan dan semualah yang buat aku kuat dan masih bertahan, walaupun kadang-kadang aku berputus asa dan sedih. :) Terima Kasih semua. InsyaAllah, Ra akan buat yang terbaik untuk semua.. :)



Khamis, 15 November 2012

KAMI MENGGILA SEMALAM..




Assalamualaikum semua.. MENGGILA?? Haaa!!

HEHE.. Semalam aku hangout dengan sayang-sayang aku.. Memasing tengah cuti midsem sekarang ni.. So, kami decide nak lepak kat AEON Station 18 ( paling besar kat Perak ). Dah letih jalan-jalan and shopping, memasing nak tengok wayang.. So, decide punya decide kami tengok cerita SILENT HILL.. Bapak best sampai aku tutup MATA.. Ika kata aku berdoa time tengok cerita tu.. HAHA.. Kelakar pun ada, takut pun ada.. Macam-macam ada.. Haha..

Balik dari tu kami menggila pulak dengan snap pic guna SPEK 3D.. HAHA.. Kalau dah dapat bergambar, memang tak ahh kitaorang.. Sanggup stop tepi jalan, snap pic dulu.. Time stop kat traffic light pon JADI.. HAHA.. Asyik gelak je kitaorang semalam..

Dari kiri Ika , aku , M , Hanis , Jihah..


Khamis, 8 November 2012

Hari Pertama di Universiti Malaya

Cerita kali ni teramatlah panjang berjela - jela nye pun hadoii .. Maaf , tak menggunakan bahasa yang betul sebabnya tengah seteress ni .. Mohon jangan tegur , kalau tak lagi seteress OK .. OK, cerita kali ni pasal aku dah jejak pun kaki kat UM ni ha oii .. 2 hb hari tu aku p daftar .. Bapak lambat gila aku update belog .. Ni dah masuk minggu ke 4 aku ada kat UM ni ha .. Meh dengaq cerita kat bawah ni .. Aku setory minggu ke minggu ..

Minggu pertama lepas daftar , opkoslah ada orientasi oii .. Yang ni paling aku tak suka sekali .. Kat sini tak panggil orientasi , tapi MINGGU HALUAN SISWA atau MHS .. Dalam dok ralit2 daftar tu , baru teringat .. Ah !! Sudah , ada barang yang tertinggai .. Memang CUN lah , X-Ray aku tertinggal kat rumah Mak Long sbb malam sebelum daftar tu , kami 1 family tidur kat rumah Mak Long .. Lantak p lah , nanti boleh suruh Abah hantaqkan kat sini.. He He .. Tak sah kalau tak nyusahkan orang .. Lepas daftar , dapatlah segala benda2 alah macam fail , beg sampai dua oii , T-Shirt kolej baq hang n etc .. Muehehe .. OK , lepas dapat semua tu , buat recheck dulu n then dapat kunci bilik .. Yes !! Aku org first sampai bilik tu , dapatlah mengecop katil bawah .. Nak amik atas , aku gayat weh .. Lepas dapat bilik , Mak Abah pun tolonglah angkat2 barang bawak masuk bilik n borak2 jap dengan aku .. Rumate aku tak sampai lagi ..

Lepas semua settle , Mak Abah pun baliklah .. Mulalah babak drama petang petang kat TV tu .. Tak yah cerita detail lah.. Malu.. ^_^.. First day HALUANSISWA berjaya membuatkan aku menangis.. Call Mak pukul 1 pagi sebab nak balik rumah.. Haha.. Kelakar bila ingat balik.. Jenuhlah Mak dengan Abah pujuk.. Tiap-tiap sebelum tidur aku call Mak.. Homesick?? Memang aku homesick !! Sebab tak pernah berpisah dengan family especially dengan Mak.. Malam-malam nyorok dalam selimut, malu nak nangis.. Hehe..
Masa MHS jumpalah sorang budak Pahang ni.. Siti Hasmah namanya, dialah kawan saya dari MHS sampailah sekarang.. :)

Habis MHS, setart lah kuliah.. Nasib jadual tak pack macam Ham.. Haha.. Kesian Ham.. Start je kuliah, memasing mulalah sibuk dengan study, esaimen, field work n memacam aktiviti.. Macam tulah aku, tapi sempat lagi curi2 masa untuk balik rumah tiap2 minggu.. :D Kalau tak balik pun, lepak rumah Angah kat Klang.. Ada sekali tu, abg gg sanggup dari Perak datang sini sbb tau adik sedara dia ni homesick sesangat.. Hehe.. Thanks abg gg.. 

So, konklusinya sampai sekarang aku still homesick.. Tapi aku enjoy dengan kehidupan dekat UM ni.. Walaupun banyak halangan dan rintangan yang terpaksa aku lalui sebagai seorang mahasiswi. :)

*Nota kaki : Ra sayang Mak sgt2.. Rindu kat semua.. :)


Masa dalam dewan kuliah.. Yang depan tu kawan saya, Shai..

Ni pulak kawan yang saya cakap tu Siti Hasmah.. :)

*Nota kaki lagi 1 : Almost 3 bulan tak hupdate blog ni.. Bz sangat lah tu.. :D

Selasa, 7 Ogos 2012

Diari 1 ~~ Dah sedia ??

Assalamualaikum semua..

Huh !! Tajuk pun macam apa je kan.. Dah ready ke ? Lah , ready apa pulak ni.. Cuba cakap straight to the point kan senang.. Dah ready ke aku nak pergi sambung study ni , ready ke nak berpisah dgn family  dan ready ke aku nak bergelar seorang mahasiswi UM ?? Ya Allah , rasa berat hati nak tinggalkan family , kawan2 yang lain dan segalanya yang ada kat rumah.. ( Eh , tu dah ngada2 tu , barang kat rumah pun nak jugak.. Ha Ha ) Tapi seriusly , macam tak nak pergi , tapi nak jugak merasa hidup jauh dari family ni.. TAPI !!! Huh , banyaknya tapi budak Farah ni kan.. Pergilah jelah , peluang datang sekali je dalam hidup ni.. Cekalkan hati dan belajar sungguh2 untuk bahagiakan Mak dan Abah.. Banggakan jugak Arwah Opah dan Arwah Nenek yang dah besarkan aku dari kecik..

Tapi aku bukan macam adik aku yang perempuan ni.. Dia jenis yang cekal hati , masa masuk asrama time form1 tak pernah tepon mak nangis2 ke apa ke.. Tapi aku , pergi kem seminggu pun , memalam tepon mak nangis2.. Apa kes ? Ha Ha , tu lah hakikatnya.. Dah lah cepat nangis , cepat tersentuh pulak tu.. Walau apa pun aku kena pandai kawal perasaan , time macam nilah aku boleh kurangkan sifat mudah nangis dalam diri aku ni.. Jangan asyik nak manja dengan mak je.. Kan kan.. Ha , yang lain pun setuju jugak.. Buat masa ni sepupu sepapat yang dah sedia maklum tahu aku ni jenis penangis , dah bagi macam2 nasihat dan tips2 kat aku.. He He.. Lagi lah buat aku rasa terharu dan nak nangis.. uarrghhh.. :(

Apapun aku tekad , masuk je sana aku nak fokus study , dapat jadi pelajar cemerlang dan genggam segulung ijazah serta bahagiakan family aku.. InsyaAllah.. Amin2 Ya Rabbal Alamin..

Ahad, 29 Julai 2012

Diari 1 ~~ Dugaan dalam kesakitan


Assalamulaikum semua.. Entry ni dah lama sebenarnya.. Nak cerita perkara yang berlaku seminggu sebelum puasa dan hari mendapat result UPU.. 13 Julai 2012 , result UPU keluar , tapi aku demam + ulser keliling mulut + sakit tekak.. Dalam semiggu sebelum puasa aku kena demam dan tak boleh makan apa2 langsung kecuali minum susu dan air suam.. Berat badan memang turun dan badan nampak susut.. Demam yang paling teruk aku pernah kena.. Walaupun demam , tapi aku haaaapppy sebab dapat masuk UM.. Alhamdulillah , ada hikmah aku demam.. Time tu terus peluk mak , sebab mak ada kat sebelah tengah bagi aku makan ubat.. Tu pun Najihah yang tolong checkkan tuk aku dan my best fren M.. Alhamdulillah syukur sangat2.. Segala penantian dan pengorbanan aku selama ni berbaloi.. So, sekarang tgh prepare sikit2 persiapan tuk ke sana bulan 9 nanti.. Doakan kejayaan aku dan rakan2 yang lain dalam menempuh perjalanan yang baru.. Amin Ya Rabb..



Ahad, 8 Julai 2012

Diari 1~~ Aku manusia lemah

Ya Allah , sesungguhnya aku hamba-Mu yang lemah..
Aku hanya insan biasa  ,
Yang ingin mencari cinta hakiki ,
Cinta hakiki yang diredhai Ilahi ,
Payah kurasakan untuk mencari ,
Hari demi hari aku mencari ,
Mencari cinta yang tulus suci ,
Yang mekar di sanubari insani..

Bukan cinta nafsu yang kucari ,
Tapi cinta fitrah insani ,
Yang disalurkan kepada jalan yang suci ,
Dan kuyakini pernikahan abadi ,
Adalah cinta yang hakiki ,
Untuk menggapai redha Ilahi ,

Aku telah bertemu sang adam tatkala aku melalui liku-liku kehidupan ,
Ya Allah , mungkinkah akan ada cerita cinta setelah aku menelusuri hidup hari demi hari ? ,
Adakah itu cinta tulus yang hakiki dan diredhai Ilahi ?
Namun , tekaan hamba-Mu ini salah , ada sahaja dugaan yang mendatang ,
Ya Allah , hinakah hambu-Mu ini untuk menggapai cinta hakiki yang diredhai ?

Ya Allah , berikanlah aku cinta ,
Untuk temaniku dalam sepi ,
Untuk membimbingku ke jalan-Mu ,
Untuk menjadikanku muslimah mithali ,
Demi meraih redha Ilahi..

Allahhu Rabbi ,
Sabarkanlah hatiku , tabahkanlah jiwaku ,
Moga aku tetap teguh pada-Mu ,
Sungguhku mencari cinta hakiki dan mendambakan Kasih dan Redha-Mu ,
Agar segalanya indah bersama-Mu Ya Allah ,
Amin , Amin , Amin Ya Rabbal Alamin..



nukilan sendiri + copy dari iluvislam.. V.. ^_^





 
 



Jumaat, 29 Jun 2012

Diari 1~~ Aku dera diri aku sendiri !!

Assalammualaikum semua..

Senyum sikit.. :)  Hm, tapi aku? Takda mood nak senyum.. Tiba2 teringat kat dia dan segala2 tentang dia.. Semalam gastrik aku datang dengan pantas dan menyakitkan.. Mana taknya , malam baru perut aku ni diisi.. Tu pun aku makan burger yang abah beli.. Dari pagi aku tak jamah apa2 pun sampailah balik kerja.. Mula2 ok lagi , lepas je pukul 9 ke atas aku dah mula rasa nak pitam , berpinar2 mata aku.. Nak bukak mata lagi lah.. Perut jangan cakaplah , memang sakit sangat2.. Dahlah aku tengah basuh baju masa tu.. *time malam jelah yang ada untuk aku basuh yang dah bertimbun dalam bakul tu.. Terpaksalah aku stop basuh baju.. Masuk bilik , then nangis2 panggil mak aku.. Mak? opkoslah mintak tolong mak sapukan minyak angin kat perut.. Dah penat2 mak aku membebel , yelah sapa suruh tak makan2 1 hari suntuk, mak aku pun pergi dapur ambil magnesium trisilicate.. Ubat gastrik yang paling aku tak suka.. Rasa payau !! Terpaksalah aku telan jugak , nak kurangkan sakit.. Kalau tak , tak tidur aku malam tadi..

Dan , hari ni pun aku tak makan jugak.. Aku dera perut aku lagi hari ni.. Kejam kan?? Hm, aku bz buat kerja sampai missed waktu makan.. Lepas tu nafsu nak makan pun terbantutlah ,  dan akhirnya balik rumah nantilah aku makan.. Jangan gastrik lagi malam ni sudahlah.. K lah , nak sambung buat kerja.. Kepada sapa2 yang ada gastrik tu , makanlah ikut time , jangan makan makanan yang pedas2 , yang masam2.. Selalu makan ubat ok.. Jangan jadi malas macam saya.. ^^


Ni lah ubat yang payau sangat tu !!

Selasa, 26 Jun 2012

Diari 1~~ Pernah ke korang tengok aku sedih??

Assalamualaikum semua.. Apasal tah tengah2 hari panas ni tiba2 nak sedih pulak.. Aishh , pernah tak korang tengok aku sedih / muka muram? Mesti jawapannya tak pernahkan , opkoslah tak pernah sebab korang selalu tengok aku happy je.. Senyum memanjang , sengih sana sini , ketawa tak ingat , keluar sama2 dengan korang tapi dalam hati aku ni ada ketidakgembiraan di situ.. Korang tak tahu yang hati aku ni penuh dengan luka yang tak berdarah , macam manalah korang nak tahu sebab aku tutup semua kesedihan aku dengan senyum yang dibuat-buat.. Pandai kan aku berdrama dan brlakon depan korang? Aku buat pun sebab aku rasa , buat apa nak tunjukkan kesedihan aku dan meraih simpati orang ramai sedangkan ramai lagi insan2 kat luar sana yang lebih menderita kesedihan daripada aku ni.. Kan?? Ha tau pun..

Sebabnya aku tak nak bersedih dan layan perasaan macam orang mati laki adalah adanya family tercinta , tersayang dan ter ter lah semuanya.. Aku sayang family aku especially my mak.. Walaupun aku suka gaduh dengan mak aku , ada apa2 hal aku akan cari mak jugak.. Macam tulah mak aku , kalau mak aku marah2 aku , last2 mak aku cari aku jugak.. Vice versa lah senang.. Betullah kata orang , mak akan banyak mulut (bising) kat anak sulung ni sebabnya SAYANG.. Tak gitu mak? He He He.. Korang akan perasan benda ni, bagi yang anak sulung lah.. Lepas tu , arwah opah aku.. Hm, yang ni aku akan nangis jap.. Aku banyak kongsi masalah aku dengan arwah opah aku.. Sampaikan soal cintan pun aku cerita kat opah aku.. Pemergian opah aku mmg buat aku sedih sangat2 sebab aku yang jaga arwah opah aku 1 bulan sebelum arwah opah meninggal.. :(  Lepas tu , adanya kezen2 aku yang memahami dan saudara sepupu sepapat se se semualah.. Lepas tu , opkoslah kucing2 yang aku adopt daripada pasar.. Kucing2 ni terlebih manja , sampaikan tidur pun sama2.. Tu opkoslah kan , dah aku yang manjakan bawak tidur sekali.. Lepas tu barulah kawan baik aku yang sorang ni.. Nurul Fatihah a.k.a M.. Semua masalah aku cerita kat dia even sekecil kuman pun.. Banyak sangat suka duka aku bersama dia.. Dah macam kakak aku , aku pulak yang terlebih manja sampaikan kalau takda dia , aku tak tahulah macam mana aku nak survive kat luar.. Aku ni malu sikit.. Ye kot.. Baru tadi aku luahkan something kat dia , mmg hal tu dia dan family aku je akan tahu.. Hah ! Korang jangan pikir bukan2 ye.. He He He.. Adalah  masalahnya , korang tak yah tahu pun.. Lepas tu , kawan baik aku lagi sorang ni.. Ala yang aku cerita tu , yang lelaki tu.. Erk , buat2 paham jelah ye.. Dia pun banyak semangat kat aku.. Dorang2 nilah semangat untuk aku terus tersenyum dikala aku sedih dan berduka..^_^

Sebab tu korang tak pernah tengok aku sedih / muka aku macam makan cuka.. Eh , pernah ke aku makan cuka? Entahlah , abaikan yang tu.. OK... Yang paling penting dalam hidup aku adalah menagih kasih Allah S.W.T supaya Dia berikan aku masa untuk gembirakan insan2 yang aku sayang  , supaya aku menjadi hambaNya didunia dan akhirat.. Amin..







Apabila makhluk y kiut2 ni ada Email.. Apa akan jadi??

Assalamualaikum semua.. kali ni nak merepek jap.. Pernah tak terpikir kalau makhluk2 comel ni ada email.. Contohnya ,

1. Arnab
    
    ha , mesti email arnab tu macam ni kan.. arnab_bunny@yahoo.com







2. Kucing

    ha , kucing pulak.. kucing_black@yahoo.com
    kenapa black?? ce korang tengok uniform sekolah budak lelaki , jenama black cat kan..
    



3. Itik

    Ni kes itik pulak.. jeng ! jeng ! jeng !   itik_swantabillo@yahoo.com
    Aku agak je.. macam ni la kot.. hew hew    



4. Lembu

    Lembu? opkoslah ni ha..  lembu_dutchlady@yahoo.com   



5. Kerbau

    Kerbau?? ada idea tak?  kerbau_redbullkot@yahoo.com   



 Ni je la yang aku dapat repekkan pagi ni.. He He He.. tetiba ada keje.. nak rushing ni.. Assalamualikum semua.. ^_^      
   
               

Sabtu, 23 Jun 2012

Diari 1~ Penyakit semulajadi aku datang sudah..

Apasal la kau datang hari ni?? Dahlah aku kat MID ni , 1 spare pun aku tak bawa dari rumah..  Dalam beg ada telekung je.. Takkan aku nak balik pakai telekung kot? Terkejut pulak orang kat luar ni.. He He He.. Lepas tu , aku tak bawak ubat spare rupanya dalam beg.. Tu lah , rushing sangat pagi tadi , aku sempat ambil beg telekung je.. Dahlah datang awal , terpaksa lah aku tahan sakit ni selama 3 jam.. Huh? Lama kan.. Sampai aku takda mood nak kerja hari ni.. Tapi mood nak bukak FB , Twitter dan Blog , ada !! ^_^


Dekat 6.30 petang dah , aku nak balik.. Tak tahan duk MID ni lama2.. Bertambah sakit aku..




Ahad, 17 Jun 2012

Diari 1~~ Maafkan aku sahabat !

Assalamualaikum.. Aku nak cerita pasal hal malam tadi.. Kaitannya dengan entry aku yang dah berminggu - minggu lepas.. Pasal " Patutkah Aku Bercinta dengan Kawan Baik Sendiri"
Kebetulan semalam kawan aku mesej aku pukul 12.30 pagi.. Dia ni memang biasa tidur lambat.. Aku pulak , kalau dah tidur malas nak bangun semata-mata nak angkat call  / reply mesej.. Dahlah aku penat , sebab petang tu banyak pulak kerja kat opis MID ni.. 


*******

beeppp.. beeppp..

dia: salam , wei kau dah tido blom??

*******
dia: wei , bangun jap mesej aku.. ada hal ni..

Disebabkan dua mesej dia yang aku tak balas , dia buat fon aku memekak pulak.. 2 / 3 kali dia call aku.. Last2 aku angkat jugak..

aku: apasal wei , pepagi kau call aku..

dia: text k !

terus dia letak fon..

******* 
Panas gak lah hati aku.. Call aku banyak kali lepas tu , cakap sepatah je..

Dengan malasnya aku pun text lah dengan dia..

aku: hah , kenapa??

dia: aku saje je.. takleh tido ar !!

aku: tu je?? aku ingat urgent sangat.. aku ngantuk la ngek..

dia: hmm

aku: kau dah kenapa pulak? 

dia: wei , betul ke kau takleh terima aku?

aku: wei , bukan kita dah slowtalk ke pasal ni?? asal kau nak cakap pasal ni lagi..

dia: sebab aku sayang kau lah ngek..

*******

masa ni aku dah tak tahu nak reply apa lagi kat dia.. serba salah pun ada.. tapi masalahnya aku tak ready lah nak cinta2 ni.. walaupun aku mengaku yang aku pun ada perasaan jugak kat dia , tapi aku masih sayangkan persahabatan ni.. aku tak nak lah kalau aku terima dia and then takda jodoh , terputus macam tu je.. boleh ke nak sambung jadi sahabat balik?? aku tak rasa macam tu.. mesti kita akan jadi orang asing walaupun almost 7 yrs kita kenal.. dengan rasa tertekan aku pun reply mesej dia..


aku: hmm , wei boleh tak ,  tak payah cakap pasal ni lagi.. kau pun dah tahu jawapanny kan.. 
         aku tak nak dua2 sakit hati nanti..

dia: dah tu , kau ingat aku tak sakit hati ke sekarang???

aku: eei , aku tahulah.. tapi kenapa sekarang wei?? kenapa tak dari dulu??

dia: dulu?? sebab dulu kau suka kat mamat tu kan?? hari2 kau asyik cakap pasal dia je.. 
       pasal aku ada kau cakap? takda kan..

aku: wei , dahlah.. tak payah ungkit pasal dulu lagi.. hmm ,  macam ni lah , apa pun aku tetap
        dengan keputusan aku.. biarlah kita jadi kawan je.. 


*******

10 minit aku aku tunggu dia reply mesej aku.. then , dia mesej aku..

dia: ok la wei , aku dah paham sekarang.. sorry lah sebab cakap pasal tu.. aku tahu kau tak
       suka kan.. aku cuma nak tahu je perasaan kau kat aku.. erm , aku nak bagi tahu ni..
       aku ada kenal sorang perempuan ni , aku jumpa masa kat nilai.. duk 1 tingkat ngan
       rumah kak aku..

aku: oh , ok lah tu.. patutlah jarang mesej aku.. k lah , aku nak tidur ni.. salam

*******


Dusshhh !! aku rasa macam kena tumbuk je masa tu.. Tetiba perasaan aku jadi lain.. Cemburu?? Cemburu ke?? Tahlah , aku pun tak tahu.. Tapi aku rasa terkilan sangat sebab dia tak bagi tahu aku pun.. Dah lama dia kat N9 tu , baru sekarang dia bagi tahu aku.. Hmm , aku keliru dengan perasaan aku sendiri.. TENSION... Lepas je aku mesej dia , aku terus Off fon.. Pukul 3 tadi baru aku On fon.. Tu diaaa , mesej dia.. Tapi aku buat tak tahu.. Still tak mesej dia lagi.. Keras kepala kan aku?? Salah aku ke kawan?? Salah tak aku buat dia macam tu??

Serius , aku buntu.. Ya Allah , berkatilah persahabatan kami..








Khamis, 7 Jun 2012

Diari 1 ~~ Kenduri kahwin Abg Jijan yang Awesome !!

Assalamualaikum semua..

Pagi ni tak ramai orang dan tak banyak kerja nak buat , so Arra boring dan bukaklah blog.. Nak merepek pagi2 ni jap.. He He He.. Ok , aku nak cerita pasal kenduri kahwin Abg Jijan 3 Jun lepas.. Almost a week dah , tapi baru hari ni dapat update sbb BUZY.. He He He.. Bukan selalu dalam family besar ada yang nak kahwin.. Tu pun lepas 4 tahun Abg Jijul kahwin , ea kot.. Aku pun tak berapa nak ingat.. Nah , tahun 2012 ni , Abg Jijan plak kahwin.. Bakal kakak saudara kami orang Kedah.. Tu diaa , orang Kedah jadi family orang Perak.. Hewhew.. * Kenapa aku gelak macam tu? Ha Ha Ha.. Abaikan yang tu.. OK , start hari khamis dah BUZY semuanya.. Ada yang buat doorgift , cari barang tu , cari barang ni , buat tu , buat ni dan segala persiapan la.. Semua family berkumpul dari mak-mak , bapak-bapak , pakcik-pakcik , makcik-makcik , kezen2 dan saudara terdekat.. Memang happening la kenduri kali ni.. 3 hari 3 malam kami berkampung kat Dataran Sungai Jahang , sebab kami buat kenduri tu kat dataran sungai..  Hari Sabtu , kami dah BUZY memasak untuk makan malam bagi pihak pengantin perempuan.. Kira kami layan memang TIPTOP la.. ^_^

Penat jangan cakaplah , tapi kerjasama dari family besar akhirnya kenduri ni selesai dengan jayanya la.. Kegembiraan jelas terpancar dari riak2 wajah kami semua.. Eceh wah !! Ha Ha Ha  , tapi memang d'best la  kenduri kali ni.. Hm , agak2 dalam masa 1/2 tahun ni ada tak abg2 dan kakak2 saudara yang nak kahwin?? Tak sabar nak rasa balik moment happy macam ni.. Kenduri a.k.a gathering reramai antara family mmg menyeronokkan.. Kat sinilah kita dapat tengok , kasih sayang antara family tu bertambah erat , sepupu2 bertambah rapat sampai gelak ketawa tak ingat dunia.. :):):) Budak2 pun seronok , seronok dapat jumpa kezen2 yang sebaya dan main sampai taknak tido.. Hewhew.. Seronok sangat2 , terasa buat kerja sampai 2-3 pagi.. Bungkus bunga telur , pack2 doorgift , potong bawang , potong tu , potong ni , dan sesekali dengar makcik2 ni bergosip sambil gelak ketawa.. ^_^.. Memang menyeronokkan la.. Aktiviti rewang ni patut diamalkan lah especially time2 kenduri.. Memang dapat mengeratkan hubungan silaturrahim sesama keluarga.. Kekecohan tu yang buat semua ni jadi best dan happening.. Malas nak cerita panjang2 , hewhew.. Kat bawah ni ada pic kahwin.. Korang tengoklah ye.. Kalau tak nak , takyah tengok.. Hewhew.. *aku dah gelak macam tu dah.. ^_^



Ni gambar anak-anak dara yang tgh tunggu turn untuk kahwin.. Ha Ha Ha.. kecuali yang pegang kipas tu.. Lambat lagi Arra nak kahwin.. :)








Ni pulak , pengantin lelaki dan perempuan.. Awesome kan !! ^_^




Ni pulak , gabungan anak dara dan mak dara.. Hewhew



Tengah makan beradap.. *_*





Moment ni macam sedih skit.. T_T





Kalau ada masa Arra story lagi dan letak gambar banyak2.. hewhew.. ^_^




Isnin, 4 Jun 2012

Diari 1 ~~ Kenapa perlu ungkit kisah dulu??

Assalamulaikum semua.. Hari ni nak Arra nak post pasal ungkit-mengungkit hal2 lama..









Kenapa perlu ungkit kisah2 lama , sedangkan kita boleh terus pandang ke hadapan.. Ungkit-mengungkit ni banyak jenis kan? Ada yang ungkit pasal duit , pemberian , kisah2 silam dan macam2 lagi la.. Kalau ungkit-mengungkit ni , kira macam kita tak ikhlas lah kan.. Tapi kalau mengungkit kisah2 silam seseorang , apa maknanya tu?? Korang2 boleh terangkan tak?? Adakah disebabkan ketidakpuasan hati / ada sifat2 PhD dalam diri seseorang tu?? So, kalau aku cerita , korang boleh nilaikan tak yang sorang hamba Allah ni ungkit2 kisah aku dulu sebab apa??

Ok , macam ni.. Dulu aku ni aktif menari.. Aku aktif dalam tarian2 tradisional ni , macam zapin , joget , kuda kepang , inang , arab , sarawak dan lain2 la.. Aku aktif dalam tarian ni dari sekolah rendah lagi.. Almost 7 tahun dah aku aktif menari dan aku memang minat sangat2 tarian tradisonal ni.. Dah banyak pertandingan yang aku join dan semuanya berjaya.. Kami pernah buat show kat Taman Budaya , hotel dan sekolah2.. Nama group kami Gahara Teja.. Ada 12 orang ahli dan semuanya perempuan.. Kalau cakap pasal tarian ni , orang mesti pandang slack kan kat penari2 ni.. Semua orang ingat penari2 ni gedik2 , gatal dan sosial.. Tapi aku bukan macam tu , aku menari untuk kepuasan diri aku dan nak tonjolkan bakat yang aku ada.. Bukan semua orang boleh menari tarian tradisional ni.. Dulu memang puas kalau dapat menari ni , nak2 dapat step baru.. 1 hari tu memang akan praktis je sampai lah kita puas hati dengan step tu.. Ada best dan tak best jugak kalau involve dalam tarian ni.. Yang best mestilah dapat travel dan pergi macam2 tempat.. Dapat eratkan silaturahim antara penari2 dan dapat belajar macam2 jenis tarian.. Yang tak best pulak , bila ada suara2 sumbang yang tak suka kami2 ni.. Macam2 cacian pernah dapat.. Aku tak nafikan kalau dah involve dengan tarian ni , yang perempuan opkos akan dedahkan aurat , cukur bulu kening , pakai itu , pakai ini.. Tapi korang jangan salah anggap.. Aku tak pernah lagi cukur bulu kening n pakai apa2 macam rambut palsu n so on la.. Cuma dalam berpakaian semasa tarian tu je la.. Aku ni bertudung , cuma masa tarian aku terpaksa bukak tudung.. Lama2 aku faham , apa guna aku pakai tudung tapi certain2 time aku bukak tudung.. Baik tak payah pakai tudung kan macam tu.. Aku solat , tapi aku dedah aurat.. Lepas aku fikir2 , aku amik keputusan taknak menari lagi la.. Masa sekolah , opkos la kadang2 time kelas aku terpaksa skip kelas sbb nak praktis.. Tambah2 kalau pertandingan dah nak dekat.. Memang banyak la aku skip kelas.. Ustazah yang rapat dengan aku dah tak sokong aku dalam hal ni.. Atas nasihat ustazah , aku decide nak quit je..  So , aku quit menari masa awal form 4.. Last show masa tu , untuk Hari Anugerah.. Bila aku fikir2 balik , banyak dosa yang aku dah buat.. Actually , family aku pun tak suka , tapi aku dah minat masa tu.. So , abah dan mak tak boleh halang.. Tapi aku bersyukur sangat2 , aku sedar awal.. Allah bagi aku petunjuk , dan aku mesti hargai anugerah tu.. Aku tak peduli apa orang nak kata pasal kisah silam aku.. Allah Maha Pengampun..Surah al-Nisa’ adalah seruan kepada taubat. Ayat pertama menyebutkan orang yang melakukan dosa lalu ia bertaubat, maka Allah akan mengampunkannya. Allah juga menyeru segera melakukan taubat dan jangan hampir saat kematian baru hendak bertaubat. 

Aku bukan nak aibkan diri sendiri , tapi aku perlu cerita.. Mungkin boleh jadi pengajaran kat orang lain..   Dan sekarang , selepas hampir 5 tahun kenapa ada yang ungkit kisah2 aku dulu..? Salah ke aku nak berubah..? Berubah jadi lebih baik.. Aku bukan berubah jadi lebih teruk dari dulu.. Kalau aku post2 pasal kebaikan kat FB , korang akan cakap aku saja nak tunjuk2 baik.. Padahal dulu aku macam mana?? Kawan , dulu dan sekarang lain.. Aku dah forward ke depan dan tak nak pandang ke belakang.. Apa salah aku nak berubah..  Kan?? So, bila korang ungkit2 kisah aku dulu , aku jadi sedih.. Aku dah tak nak ingat semua tu , tapi korang dah mengingatkan aku tentang perkara lepas.. So , kepada orang2 kat luar sana , kalau ada rakan2 korang yang nak berubah sokong lah dia , bukan jatuhkan dia dengan ungkit kisah2 silam dia.. Seseorang tu ada hak untuk berubah menjadi lebih baik.. So , korang2 yang suka ungkit2 kisah silam orang lain , baik korang doakan yang dia akn berubah menjadi baik / lebih baik daripada korang ceritakan kisah2 silam dia.. Itu hanya akan mengaibkan diri dia , dan hukum mengaibkan orang ni apa?? Erm , korang faham2 je la ye.. So , post aku sampai sini je.. Renung2 kan lah.. Aku mohon lepas ni jangan ungkit2 kisah lalu aku.. :):):) 







Jumaat, 1 Jun 2012

Diari 1~~ Allah , Jagakan Dia

Assalammualaikum semua.. Hari ni tak banyak kerja sangat , so masa yang terluang ni Arra bukak Youtube dan cari lagu yang jiwang2.. Ha Ha Ha.. Jiwang ke?? Tah la.. Lagu ni dari Motif Band_Tuhan Jagakan Dia.. http://www.youtube.com/watch?v=D_Ry4T-of6c



Hanya dirimu yang ku cinta
Takkan membuat aku jatuh cinta lagi
Aku merasa kau yang terbaik untuk diriku

Walau ku tahu kau tak sempurna
Takkan membuat aku jauh darimu
Apa adanya ku kan tetap setia kepadmau

Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku ’kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku

Walau ku tahu kau takkan sempurna
Takkan membuat aku jauh darimu
Apa adanya ku kan tetap setia kepadmau

Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku ’kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku

Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku ’kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku

Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku ’kan tetap milikku
Aku sungguh sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku




Diari 1 ~~ Patah Jadi Dua


Assalammulaikum semua.. Hari ni takda post baru , just nak share lirik lagu.. Baru je jumpa lagu ni semalam.. Nak dengar n tengok video klip , cari kat Youtube_http://www.youtube.com/watch?v=Ef4O2PumoCA



Lirik Lagu Alda Risma - Patah Jadi Dua 

Aku Selalu Bersabar Menantikan
Dirimu Karena Aku Sayang Padamu
Dengan Kesungguhanku
Aku Rela Bersabar Menantikan Dirimu
Karena Hanya Karena Dirimu Sayang
Yang Selalu Kurindu

Walau Kadang Hati Bertanya
Mungkinkah Kau Dan Aku
Namun Bunga Cinta Didada
Telah Bersemi Dan Tumbuh
Kasih Jangan Buat Hatiku
Patah Jadi Dua

Ku Selalu Bersabar Aku Rela
Bersabar Aku Sabar Menantikanmu
Duhai Kekasihku

Walau Kadang Hati Bertanya
Mungkinkah Kau Dan Aku
Namun Bunga Cinta Didada
Telah Bersemi Dan Tumbuh
Kasih Jangan Buat Hatiku
Patah Jadi Dua

Walau Kadang Hati Bertanya
Mungkinkah Kau Dan Aku
Namun Bunga Cinta Didada
Telah Bersemi Dan Tumbuh
Kasih Jangan Buat Hatiku
Patah Jadi Dua

Walau Kadang Hati Bertanya
Mungkinkah Kau Dan Aku
Namun Bunga Cinta Didada
Telah Bersemi Dan Tumbuh
Kasih Jangan Buat Hatiku
Patah Jadi Dua

Kasih Jangan Buat Hatiku
Patah Jadi Dua
Patah Jadi Dua




Bestkan lagu ni.. Melodi slow dan menenangkan jiwa.. :)

Khamis, 31 Mei 2012

Diari 1 ~~ Arra TENSION !!!!!!

Assalammulaikum semua.

Arghh , aku tension sangat2 hari ni.. Tension dengan kerja aku , masalah kawan , masalah itu , masalah ini.. Hmm , jangan mengeluh Arra!! Mengeluh tu tak baik.. Tapi , aku memang tension hari ni.. PC ari ni pulak la nak HANG pun.. Kejap2 SYSTEM ALERT.. Bebudak ni pun 1 , dah tau tak leh bukak banyak2 , dorang bukak jugak.. Haishh , tapi nak buat macam mana , dah kerja kan.. Tak baik mengeluh tau.. He He He.. :) senyum jap.. Tarik nafas dulu . fuhhhh.. Yang lebih tensionnye ,  bila aku teringat kat ex lama dulu.. Bila la hati aku ni nak lupakan dan lepaskan dia.. Aku nak hidup aku yang normal dulu , nak senyum dan tak pikir apa pun masalah yang ada.. Mesti semua nak macam tu kan.. Tenang je hidup , tapi kalau takda masalah pulak , kita takkan tahu apa erti hidup yang sebenar.. Betul tak readers?? Hah, so terimalah apa adanya dan cuba baiki kelemahan kita sendiri.. Hidup dalam keadaan POSITIF , barulah hati tenang.. Lagi 1  , SOLAT tu penting dan boleh tenangkan hati dan jiwa aku.. Lepas ni bolehlah solat , dan tenangkan hati jap.. Lari daripada masalah yang sedia ada ni.. Lepas tenang , moh sambung kerja balik.. He He He.. :):):)






Aku dah mula merepek , akibat daripada makan kerepek banyak2 time raya.. ^_^

Diari 1 ~~ Apa Erti Sahabat dan Cara untuk Mengekalkan Persahabatan

Assalamulaikum semua..

Pagi ni Arra nak cerita pasal SAHABAT.. Semalam aku dah post pasal TERSUKA kat SAHABAT sendiri.. Hmm , mana boleh kan , walaupun aku dah tersuka dan dia pun sama dah luahkan perasaan kat aku tapi aku tetap tak boleh nak selfish tukarkan PERSAHABATAN kepada PERCINTAAN.. Hubungan ni akan renggang kalau masing2 selfish pasal perasaan sendiri.. Aku taknak hubungan selama 5 tahun ni putus gara-gara kami nak BERCINTA.. Macam nonesense je bagi aku , walaupun kami suka satu sama lain.. Lagipun kami dah janji tak nak ada apa2 hubungan selain daripada SAHABAT.. So, maksud SAHABAT bagi aku , seseorang yang hadir dalam hidup kita dikala kita kesusahan dan memerlukan sokongan disaat orang lain cuba menjatuhkan kita.. Persahabatan tidak akan terjalin dalam masa yang singkat tapi memerlukan proses yang pamjang.. Persahabatan diwarnai dengan berbagai pengalaman.. Suka dan duka , dihibur dan disakiti , digembirakan dan dikecewakan , didengar dan diabaikan ,namun semua ini terjadi bukan disebabkan kebencian oleh seorang sahabat tetapi inilah yang membuat PERSAHABATAN itu mempunyai nilai yang indah.. Persahabatan sering kali diduga dengan pelbagai cabaran , tetapi dengan persahabatan yang sejati , masalah dan cabaran tersebut dapat diatasi malah persahabatan tersebut akan bertambah erat..


Semua orang memerlukan sahabat sejati, namun tidak semua orang berhasil mendapatkannya. Banyak pula orang yang telah menikmati indahnya persahabatan, namun ada yang putus dipertengahan akibat dikhianati sahabat sendiri.. Sebab tu , aku tak nak terima kau , aku tak nak hubungan persahabatan kita putus gara-gara satu perasaan lain yang hadir dalam diri kita.. Bagi aku ,mempunyai satu sahabat sejati lebih berharga dari seribu teman yang mementingkan diri sendiri.. Aku tak nak hilang sahabat macam kau.. Aku harap kau faham situasi kita.. Apapun kau tetap sahabat baik aku..



1 je tips aku:

 Ingatlah bila kali terakhir anda berada dalam  kesulitan.  Siapa 
yang berada di samping anda? Siapa yang mengasihi anda saat anda merasa tidak dicintai? Siapa yang ingin bersama anda pada saat tiada satu pun yang dapat anda berikan? Merekalah sahabat-sahabat anda. Hargai dan peliharalah selalu persahabatan anda dengan mereka..



"DALAM MASA KEJAYAAN, TEMAN-TEMAN MENGENAL KITA. DALAM KESENGSARAAN, KITA MENGENAL TEMAN-TEMAN KITA.."




Rabu, 30 Mei 2012

Diari 1 ~~ Dussshh !! Kenapa mesti ada rasa TERSUKA kat sahabat sendiri??

Assalammualaikum semua..

Minggu ni tak segembira macam minggu2 yang lain .. Sakit kepala memikirkan masalah yang satu ni .. Rasa nak meletup macam bom yang jatuh kat Hiroshima dan Nagasaki .. Arggghh.. Tension - tension .. Kenapa mesti ada rasa TERSUKA kat kawan baik aku sendiri ?? Mana boleh macam tu .. Kami kan kawan baik .. Ya , memang betul !! Kami KAWAN BAIK , mana boleh ada perasaan macam tu .. Disebabkan tak nak keruhkan lagi keadaan dan merenggangkan hubungan kami , aku nak hapuskan perasaan ni .. Biar cepat , asal aku tak terus TERSUKA kat dia .. Lagipun bukan susah , aku baru TERSUKA kat dia .. Yeahh !! Come on Arra !! U can do it !! Fighting !! TAPI , kenapa kau tetiba luahkan perasaan kat aku ?? Aku baru nak luputkan perasaan tu macam tarikh luput kat plastik roti .. Aduyai kawan !! Kenapa mesti jadi macam ni ?? Bukan kita dah janji ke tak nak JATUH CINTA antara satu sama lain .. 5 Tahun berlalu , kenapa mesti SEKARANG ?? Patutlah lately ni kau mesej aku pun lain macam je .. Tetiba jadi baik , selalunya kita asyik bertekak je bila mesej .. Semalam pun , kau macam tau2 je aku nak mesej kau , tapi kau dah mesej aku dulu .. Kau pun selalu cakap , yang kau takkan jatuh cinta kat aku , sbb kau anggap aku kawan dan tak lebih dari tu .. Aku pun sama , aku suka cakap kau perasan , sapa yang nak dekat kau !! HAHA ... Jahatkan aku .. 


Lepas kau luahkan perasaan tu , aku dah mula rasa hubungan persahabatan kita akan renggang dan tak macam dulu .. Ye , mmg aku happy sebab aku tak bertepuk sebelah tangan , tapi aku TETAP tak boleh nak terima sebab aku dalam proses nak LUPUTKAN perasaan tu .. Aku lebih selesa kita berkawan .. Aku bersyukur dapat kawan lelaki yang memahami diri aku macam kau ..Cara pemikiran kita sama , tapi kadang - kadang aku hangin jugak dengan kau .. Kau annoying , tapi baik .. HAHA .. Kau pandai baca emosi aku especially bila aku ada masalah ..Paling PENTING kau tahu batas2 persahabatn kita dan tak pernah sekalipun melebihi batas2 agama .. Sebab tu aku senang kawan dengan kau .. Aku harap hubungan persahabatan kita akan kekal sampai bila2 dan diredhai Allah S.W.T .. Amin .. So , kita dah slow talk kan semalam .. Aku harap kau faham aku dan aku faham kau .. Aku harap hubungan persahabatan yang almost 5 yrs ni takkan berakhir disebabkan salah seorang daripada kita selfish pasal perasaan masing2 .. Tapi kalau dah jodoh aku dengan kau , aku terima seadanya .. :) 


Kepada sapa yang selalu tanya , bolehkah lelaki dan perempuan jadi sahabat baik?? Bawah ni ada jawapan .. :)


   1.    Bolehkah lelaki dan perempuan jadi sahabat baik?
         
          Kenapa tidak? Boleh je asalkan kita tak melebihi batasan agama yang telah ditetapkan oleh islam..
          Kalau anda ada sahabat baik , tapi tak menjaga batas-batas pergaulan , masalah jugak tu ..
          Berkawan dengan siapa pun tidak mengapa , asalkan kita tahu apa itu erti PERSAHABATAN .. :)
          Selagi kita boleh berkawan , berkawanlah tak kira bangsa , jantina , umur dan agama.. Peace V !





"Seorang perempuan yang hatinya belum dimiliki sesiapa serta tidak mempunyai calon untuk diserahkan hatinya akan tersentuh andai ada seorang lelaki yang sudi menjadi teman baiknya kerana mungkin sebelum ini ada lelaki yang buat perempuan ini bersedih.Namun, ingatlah wahai hati perempuan yang belum dimiliki, jangan sekali kamu menaruh harapan untuk menjadi permaisuri sahabat baik lelakimu.Bersyukurlah kamu dikurniakan dia sebagai sahabat lelaki yang akrab denganmu.Persahabatan itu lebih utuh dan membahagiakan berbanding jika kamu mencintai dia.:




  

Rabu, 16 Mei 2012

Diari ! ~~ Hantaran dah hampir siap !! Yeah !!

Assalamualaikum semua .. 

Yeah ! Hantaran hampir siap , just nak tambah2 sikit je lagi .. Tema hantaran yang Arra tengah buat ni warna Merah + Putih .. He He He , putih jadi warna hitam .. Semuanya ada 11 dulang , dan 26 Mei 2012 ni tarikh kahwin abg jijan .. Tak sabar pulak nak jadi rombongan meminang ke Kedah .. Eh, macam Arra pulak yang nak kahwin kan? OK, sekarang ni tinggal nak beli coklat n sweet tuk hiasan dalam hantaran ni .. 


Ni gambar sebelum .. ^_^



Ni dalam proses .. ^_^



50 % hampir siap .. ^_^


Ni pun sama , 50 % lagi .. ^_^

So , inilah hasil kerja Arra , tak berapa nak comel sangat .. He He He .. Akan di touched up lagi untuk nampak lagi better n nice .. ^_^

Baibai semua .. Nak tidur dulu .. Mengantuk !! T_T
Assalamulaikum semua .. :)




Isnin, 14 Mei 2012

Diari 1 ~~ Alhamdulillah ! Arra dah lulus Test JPJ..

Assalamualaikum semua .. Alhamdulillah , Arra dah lulus test JPJ pagi tadi .. Semangat Arra nak nak amik test , pukul 7.15 Arra sampai sana .. Hah , cepatkan .. Dapat no giliran terus pergi buat test kat dalam litar .. Pegawai JPJ hari ni semua sporting2 dan happening .. Hilang sikit nebes Arra .. He He He .. Malas nak sembang banyak hari ni .. Mood tgh HAPPY .. Lepas ni boleh bawak Mak g jalan2 .. :) Ok, baibai semua .. 
Abaikan Kevin tu .. Janji ada pic kereta .. He He He

Ahad, 13 Mei 2012

Diari 1~~ NEBESS OH NEBESS !!

Assalamulaikum semua .. Erm, Arra tak tau nak post apa malam ni .. Sebelum Arra merepek2 , Arra nak ucapkan Selamat Hari Jadi buat MY LOVELY MAK !! Arra sayang Mak sangat2 .. He He He .. Ok, Arra ada test JPJ esok .. Nebes sangat2 malam ni .. Arra test dengan Bff Arra sekali ..Best sangat2 dapat buat je sama2 dengan dia .. Start dari amik Lesen Motor sampailah Lesen Kereta , kami amik sama2 .. Harap2 kami berdua lulus ujian esok dan dapat Lesen Memandu dgn jayanya .. Amin .. Korang semua dah ada Lesen Kereta?? Mesti nebes kan masa nak amik test nanti .. Ei, takut plak bila pikir pasal tu .. Harap2 semua OK .. 

Minggu ni banyak debaran dan kegelisahan yang melanda Arra .. Esok test JPJ , sabtu plak nak tahu keputusan ujian Medsi , sama ada layak pergi temuduga atau tak .. Harap2 Arra dgn Bff Arra dapatlah pergi temuduga tu .. Kami nak kejar cita2 untuk jadi GURU sama2 .. See?? Sehati Sejiwa kan kami ni .. Totally , semua sama .. Banyak yang cakap kami ni kembar .. Walaupun tak sama .. Maybe , sbb kami dah lama berkawan dan keserasian dan kekembaran tu ada yang membuatkan orang nampak kami ni macam kembar .. Tapi yang pasti , orang akan cakap yang Bff Arra ni kakak dan Arra adik .. He He He .. Kelakar , kadang2 tu kami ye2 kan je .. Bulan lahir pun tak jauh beza .. Bff Arra bulan 7 dan Arra plak bulan 8 .. Memang betullah apa yang orang teka tu .. Arra adik dan dia kakak .. ^_^

Arra dah merepek panjang ni .. He He He .. Biasalah dah lama tak update blog .. Ok, apa2 pun doakan Arra dan Bff Arra lulus test JPJ esok dan diterima untuk temuduga UPSI nnt .. Amin .. 

Ahad, 15 April 2012

Diari 1 ~~ Dah lama Cik Arra tak update blog . .

 Assalammualaikum semua . .

 Dah lama Cik Arra tak update blog . . Busy dgn kerja kat rumah n kerja kat tempat kerja . . Alhamdulillah , rezeki Cik Arra la tu . . Minggu lepas Cik Arra tolong kakak sedara Cik Arra buat hantaran kahwin . . yang nak kahwinnya , abg sedara Cik Arra . . Tapi , Cik Arra yang terlebih excited . . He He He . . Siap google lagi hantaran apa yang kami nak buat . . Setakat ni dah siap dua . . Hantaran sejadah dan telekung . . Cari punya cari , dapatlah hantaran sejadah berbentuk pelamin . . Nasib senang , so dgn cara yang dorang tunjuk dalam blog , kami pun buat la . . dan hasilnya sgt lah TERBAIK . .  He He He . . Telekung plak , kami buat gubah macam Baju Kebaya . . yang tu kakak sedara Cik Arra yang buat ( Angah ) . . Nak tengok ??? Hah ! Belum boleh tengok lagi . . P & C ok??  Hantaran yang lain akan dibuat pd minggu hadapan . . Tengah busy2 buat hantaran , Angah plak bagi idea . . "Lepas nie , Angah nak pencen jadi Engineer lah . . Kita pinjam duit n then bukak butik pengantin nak ??" 
" Hah ! Boleh jugak tu . . Angah jadi bos , Arra jadi penolong bos . ." He He He . .
Ha Ha Ha . .  Bukan senang nak dapat offer macam nie . . InsyaAllah , kalau ada rezeki mesti jadi punya lah . . Amin . .

Lepas ni , busy lagi lah Cik Arra . . He He He . .  Kalau rajin , baru Cik Arra update blog . . Semangat nak KAHWIN . . Ha Ha Ha . . Typo tu . . Semangat nak buat HANTARAN KAHWIN okeng?? . . He He He . . Ok la . . Nak buat kerja nie . . Tata . .
Assalammualaikum semua . . :)


Wah siap letak pic kahwin lagi tu . . yang tu untuk Angah . .  Kakak sedara Cik Arra . . Semoga bertemu jodoh cepat cepat . .  He He He . . ^_^

Sabtu, 31 Mac 2012

Diari 1 ~~ Alhamdulillah~~ Cik Arra dapat Anugerah Pencapaian Terbaik Keseluruhan STPM 2011

Assalamulaikum semua . .

Cik Arra nak kongsi perasaan gembira Cik Arra kpd korang semua . . Alhamdulillah ,  Cik Arra dapat ANUGERAH PENCAPAIAN TERBAIK KESELURUHAN STPM 2011 pada 31/03/2012 bertempat di Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Teja . . Tapi terkilan sikit , sebab Cik Arra tak dapat pergi  . . Cik Arra keje hari ni . . Cik Arra wakilkan adik Cik Arra je . . Apapun Cik Arra happy sgt2 . . Impian Cik Arra masa mula2 masuk Ting. 6 , Cik Arra nak study betul2 dan boleh naik pentas tuk terima anugerah pencapaian terbaik STPM . .  Alhamdulillah , impian Cik Arra tercapai jugak akhirnya . . Walaupun banyak dugaan dan cabaran yang Cik Arra kena hadapi masa tu . . 

Cik Arra dah buktikan sekarang nie . . Pelajar STPM macam Cik Arra pun boleh berjaya dan buat mak Cik Arra happy . . Kalau dulu , orang selalu rendah2 kan Cik Arra depan mak Cik Arra , sebab Cik Arra masuk Ting. 6 . . Anak dorang semua masuk U n Politeknik . . Tapi Cik Arra tak kesah pun , belajar kat mana2 pun sama . . Janganlah kita selalu melihat kelemahan dan kekurangan orang lain . . Kita sendiri pun ada kelemahan dan kekurangan . .

So , sekarang Cik Arra harap dan berdoa supaya Cik Arra dapat masuk U dan sambung belajar . . Sebab tu yang Cik Arra nak sgt2 . . Amin , doakan kejayaan Cik Arra dan kawan2 Cik Arra . .  


Nie ad pic sijil yang Cik Arra dapat . . Bukan niat Cik Arra nak menunjuk , tapi utk jadikan semangat kat sapa2 yang bercita2 nak masuk Ting. 6 . . :)


Ahad, 25 Mac 2012

Diari 1 ~~ Cik Arra Dapat Semula Kekuatan itu

Assalamulaikum . .

Cik Arra rasa down sangat2 hari nie . . rasa dah fed up n give up . . masalahnya hampa semua tak yah tau la . . Cik Arra tak nak tambah dosa y sedia ada nie . . Cik Arra ni banyak emosi . . Nakkan perhatian lebih especially dr family terdekat n kawan2 . . Skrg ni , Cik Arra tgh ada masalah . . N 4 not making it worse , Cik Arra pun share masalah nie kat kakak saudara Cik Arra . . Alhamdulillah ,  angah (panggilan kakak saudara Cik Arra) faham perasaan Cik Arra . . sebabnya dia pun penah lalui hal y sama . . Pesanan dan nasihat angah mmg berguna . . Arra salute kat Angah . . Emosi ni mmg susah kita nak jangka . . Ada pasang surutnya . . Eh , macam laut plak ye . . Yang tu ayat Cik Arra ye . . Hmm , kadang2 Cik Arra konpius dgn perasaan Cik Arra sendiri . . kadang2 nak jugak bercinta macam orang lain ~~ tapi kadang2 tak nak . . Arggghhh !!! Cik Arra tension tau pk benda remeh temeh nie . . tapi Cik Arra nak pk jugak . . Tak ke pelik tu ??? Ya Allah , hilangkan la kebuntuan hambaMu ini . . 

Tapi Cik Arra happy , sebab dapat luahkan ap y terpendam dlm hati Cik Arra nie . . Puas dapat kongsi masalah  .  . So , emosi mmg tak dapat dijangka . . tengok !! tadi Cik Arra sedih , sekarang dah happy . . :):):):) . . tengs angah . . Love u . .

Sabtu, 24 Mac 2012

Diari 1 ~~ Lagi 1 soalan drp junior Cik Arra nie . .

 Soalan adik junior nie mmg bagus . . Hah ? nak tahu soalan apa ? Ok , ni ha soalannya . .

Si dia tak penah nak tunjuk rasa sayang , cinta dan rindu pada kita . . Apa y patut kita buat ?

Jawapan Cik Arra : Setiap orang ada cara dia tersendiri untuk tunjukkan sayang , rindu dan cinta kan seseorg . . tak semua orang ada cara yang sama to show their love to others . .  n tak semua orang suka tunjuk yang dia tu tgh in love dgn someone atau sayang seseorg . . sebab bagi dia , cinta tu tak perlu lahir dari kata2 atau ungkapan manis dan berbunga-bunga . . cukup dia mencintai dalam diam atau melalui perbuatan yang kadang2 kita tak perasan . . ya , kadang2 mmg kita tak perasan y seseorg tu tgh tunjukkan bahawa dia sayang kita, tapi kita tak penah tahu dan hanya akan tahu bila dia dah tiada dalam hidup kita . . macam tu la manusia kan . . kehilangan seseorg hanya akan dirasai apabila kita kehilangannya  . . 

dan apa yang harus kita lakukan ? ?

bagi Cik Arra , kalau rasa penantian tu berbaloi , u can go on with that feelings . . but , if u can't , u can move on dear !! jangan biarkan hati kita disakiti lagi . . Cik Arra tak suka org y main2kan perasaan nie . . n kalau kita nak jugak luahkan perasaan y terbuku kat hati ni , face to face dgn dia . . luahkan perasaan sebenar kita kat dia . . but kalau di tolak , jgn tunjukkan y kita ni lemah . . Yeaahhh !! jangan sesekali lemah especially depan kaum Adam . . 

take note ok gurls . . :)

pandangan drp Cik Arra y kuat merapu . . :)

Diari 1~~ Cik Arra rindu sama ' Kek Coklat Cik Arra '

 Uwaaa . . Cik Arra rindu la kat ' kek coklat Cik Arra ' . . ' Kek Coklat ' ? Mesti korang pelik kan . . Sebenarnya ' kek coklat ' Cik Arra tu , someone y Cik Arra sayang . . tapi sayangnya , dia dah tak pedulikan Cik Arra . . Apa ?? Nak tahu kenapa ' Kek Coklat ' ? Nama ' Kek Coklat ' tu besties Cik Arra y berikan . . He He He . . Hah ? Nak tahu sebeb apa ? Hish , korang nie , tu pun nak tahu ke . . Malulah Cik Arra . . * kan dah blushing2 nie . . Ho Ho Ho . .


* Kembali kpd mood rindu tadi . .

Cik Arra rindu dia , tapi tah la  . . dia dah tak pedulikan Cik Arra , msj tanya khabar pun tak . . yang paling Cik Arra sedih , masa Cik Arra dapat result  STPM , dia tak msj pun Cik Arra . . Tapi , org y Cik Arra dah lukakan hati dan perasaannya , msj dan tanya result Cik Arra . . Cik Arra sedih sangat2 . . Rindu nie datang pun sbb dgr lagu D'Massive _ Rindu setengah mati ~~ sbb tu emo mlm nie . . Haishh , sampai bila la Cik Arra nak tanggung semua nie . . Ya Allah , tabahkanlah hati saya  . . Amin . .


Cik Arra doakan ' Kek Coklat ' Cik Arra sihat dan gembira selalu  . .

Diari 1~~ Cik Arra tertarik dgn soalan junior Cik Arra . . nak tahu ? kena baca la . .

 Assalamualaikum . . 
 Cik Arra terbaca 1 post junior Cik Arra kt fesbuk . . Soalan junior Cik Arra tu berbunyi macam nie . 

 " KENAPA , kita perlu ada rasa RINDU ? 
 " KENAPA , kita perlu ada rasa SAYANG ?
 " KENAPA , kita perlu ada rasa CINTA ?

   dan KENAPA perlu rasa semua ni kalau akhirnya , semua perasaan ni boleh buat kita sakit ?
   
  Hah ? acano tu . . boleh korang pk kan jawapannya sambil baca post saya nie . . 

 Bismillahhirrahmannirrahim . . pandangan Cik Arra la . .  semua tu lumrah kehidupan . . Cik Arra pun penah rasa semua perasaan tu . . Bila kita rindu , tak siapa rindu kita . . Bila kita sayang , tak siapa pun pedulikan kita . . dan Bila kita cinta , tak siapa pun membalasnya . . kecuali SAYANG , RINDU , dan CINTA kita pada Allah S.W.T . . InsyaAllah pasti akan terbalas . . so , jangan takut untuk mendekati Allah , tapi takutlah apabila kita menjauhi Allah . . Cik Arra pun bukan baik , masing2 ada kelemahan dan kekhilafan diri . . tapi jangan jadkan itu satu penghalang untuk kita menjadi lebih baik  . . 

dan soalan y ke2 tadi , KENAPA perlu semua ni , kalau akhirnya kita akan rasa sakit dengan semua PERASAAN tu ? kalau semuanya indah , manis dan senang dalam setiap perkara yang ada dalam dunia ni termasuklah PERASAAN kita sekali , mmg kita akan jd manusia y rugi . . kalau lah kita tak da perasaan tu semua ? kita takkan tahu apa itu erti CINTA , SAYANG , dan RINDU . . dan manusia akan semakin takda perasaan sesama manusia . . sekarang pun ramai manusia y takda perasaan sampai sanggup bunuh kanak2 , bunuh ibu bapa , dan warga emas . . apatah lagi kalau kita takda perasaan tu semua . . mesti makin teruk dan nilai kemanusiaan akan menjadi kosong . . sebab perasaan CINTA  , RINDU , dan SAYANG bukan hanya pada seorg insan y bernama kekasih , tapi kepada semua . . especially pada family . .

so , Cik Arra akhiri ucapan Cik Arra y merepek2 nie dgn , CINTALAH pd Yang Esa dulu , InsyaAllah , semua rasa SAYANG , RINDU , dan CINTA tu akan indah . . AMIN . . :)

Diari 1~~ Ya Allah ! Cik Arra jatuh CINTA !!

 Hah ? Suspen tak diari petang nie ?  Ho Ho Ho ~~ Yup . . Memang Cik Arra tgh ' In Love ' . . Hati berbunga jer nie . . Cik Arra tak tahu nak buat apa sekarang nie , rasa lain jer , senyum sorang2 , gelak ketawa tiba2 je . . hah ? PERASAAN apakah ini ? 

Cik Arra tak tahu nak buat ap ? agaknya ini y dinamakan CINTA kot . . setiap masa Cik Arra akn teringat2 , dan rasa nak sangat2 memilikinya . . ouh ! Cik Arra tak suka perasaan ni . . sebab akan mempengaruhi minda dan hati Cik Arra ~ ~ Ya Allah, permudahkanlah urusan hamba-Mu ini . .


 Ya , Ya Allah ! permudahkanlah urusan Ck Arra tuk membeli Samsung Galaxy Y . . Cik Arra dah jatuh cinta dgn fon terssebut . . tak minat y lain dah . . biarlah org lain guna fon y lbh advance , tapi Cik Arra nak jugak fon tu . . :)  Amin Ya Rabbal Alamin . . Permudahkanlah Ya Allah . . Cik Arra pun tgh usaha cari duit nak beli fon tu . . :)

Cik Arra minta maaf kalau korg ingat Cik Arra dah JATUH CINTA dgn someone . . tapi sebenarnya tak pun . . Cik Arra jatuh cinta dgn fon Samsung Galaxy Y tu . .  He He He . . jangan marah ye . . peace . .

MENANTI CINTA




Rahsia hati itu , hanya Allah S.W.T y tahu . .

Diari 1~~ Bila Cik Arra mula merapu

 Assalamulaikum semua . . 

Nama saya Farah Syazwani Binti Sabri . . Berumur 20 tahun dan masih muda lagi . . :D  Boleh panggil saya Arra, sbb family terdekat n kezen2 y panggil macam tu . . Cik Arra nie lepasan STPM tahun 2011 dan untuk mengisi ruang yang ada nie, Cik Arra kerja la sementara kat MID Jelintuh sbg pembantu . . Cik Arra tak kesah sebenarnya kerja apa pun , janji kerja tu berfaedah dan halal . . Keputusan STPM ??  Nak tahu jugak ke ? Ok lah, Cik Arra bg tahu ye, Cik Arra dpt 2 B+ dan 2 B je . . Tapi Cik Arra syukur Alhamdulillah, akhirnya Cik Arra dapat keputusan y bagus drp exam2 y lain . . Dah dapat result , so Cik Arra pun bercita-cita la nak sambung belajar kat UKM / UM dalam bidang Pengajan Bahasa Melayu . . Tapi, bidang apa pun Cik Arra tak kesah . . Cik Arra harap sangat lah, Cik Arra dapat sambung degree kat mana Universiti pun , asalkan saya dapat pegang segulung izajah n make my parents happy with me . . Cik Arra ni nak jadi GURU . . Sebab tu la Cik Arra nie suka membebel dan merapu . . he he he . . Nak tahu sebab ap Cik Arra minat sgt jadi GURU ? ?


  • Pekerjaan GURU tu adalah mulia ~ ~ sebabnya GURU2 nie ibarat ibu dan bapa di sekolah . . bukan setakat ajar teori dan praktikal , tapi nilai2 kehidupan dan insaniah . .
  • Tanggungjawab guru adalah besar terutamanya dalam melahirkan modal insan y cemerlang sbg aset negara pd masa hadapan . .
  • Tugas sebagai seorang guru amat mencabar fizikal , emosi , dan juga mental . .
  • Cik Arra nak rasa dan lalui penat lelah cikgu2 Cik Arra dulu masa nak didik murid2 dan pelajar2 y nakal macam Cik Arra nie . . he he he
  • Cik Arra mmg minat nak jadi GURU ~ ~ cita2 dari darjah 1 , tak penah tukar sampai sekarang . . :P

  * harap maaf, tulisan Cik Arra mmg cantik masa ni . . :D

  Kan Cik Arra dah cakap, saya mmg kuat merapu ~ ~ Tapi , bab kehidupan n pelajaran mmg tak merapu la . . 


 Cik Arra harap, semua boleh doakan kejayaan Cik Arra dan kawan2 Cik Arra sekali . . Semoga kami semua dapat masuk Universiti dan berjaya dikemudian hari . . INSYAALLAH . .